Contactallergie

Voor een optimale huidverzorging kunnen AT14® skincare producten bij onderstaande huidaandoeningen worden toegepast.

Contactallergie (huidallergie)

Heb je last van rode handen en bultjes als je met een bepaalde shampoo in contact bent geweest? Krijg je blaartjes op jouw pols als je een horloge draagt waarin nikkel is verwerkt? Krijg je huiduitslag van een bepaalde crème? Wanneer je deze klachten herkent, kan het zijn dat je last hebt van een contactallergie.

 

Wat is contactallergie?

Wanneer je huiduitslag krijgt van rechtstreeks contact met iets in de omgeving zou dit een allergische reactie kunnen zijn, hierbij is jouw immuunsysteem betrokken. Je zou ook last kunnen hebben van een niet-allergische reactie als gevolg van prikkelende stoffen. Vaak is het een combinatie van beide.

De bekendste aandoening als gevolg van contactreacties zijn netelroos en eczeem. De medische naam voor eczeem is dermatitis. Wanneer een specifiek allergeen de oorzaak is van het eczeem dan heet dat allergische contactdermatitis.

Klachten

Contactallergie begint vrijwel altijd op de plaats waar de huid in contact is geweest met het allergeen. Bij cosmetica vaak in het gezicht, de hals en de handen. Bij nikkelallergie bijvoorbeeld op de plaats van de sieraden of de gesp. De allergische reactie begint meestal binnen 48 uur na het contact met het allergeen. De volgende klachten kunnen voorkomen:

  • Rood worden van de huid die in contact is geweest met het allergeen
  • Zwellingen
  • Heftige jeuk
  • Ontstaan van bultjes die kunnen over gaan in vochtblaartjes
  • Vorming van kloven, verdikkingen van de huid en schilfering van de huid, dit gebeurt meestal na herhaaldelijk contact met het allergeen

Kinderen en vrouwen zijn extra kwetsbaar

“…Als je kinderen in de modder laat spelen, in de viezigheid, dan bouwen ze weerstand op tegen type I allergie zoals hooikoorts en voedselallergie. Dat is bewezen. Maar met contactallergie werkt het anders. Als je kinderen veelvuldig blootstelt aan contactallergenen, zoals parfums en conserveermiddelen, dan hebben ze een grotere kans om al op jonge leeftijd allergisch te worden. Kleine kinderen hebben een dunne huid. Stoffen komen er makkelijker doorheen. Er zijn ook meer vrouwen dan mannen die last hebben van contactallergie – de mannenhuid is dikker en stugger dan de vrouwenhuid. Bij een dunne huid is het risico dat je overgevoelig wordt groter. Voor hun zestiende is 50% van de mensen die ooit overgevoelig wordt al gesensibiliseerd. Er is geen weg terug, eens ergens gevoelig voor, altijd gevoelig. Dus probeer kinderen weg te houden van sterke allergenen…”

Prof. T. Rustemeyer – dermatoloog – Amsterdam UMC

‘…Door de uitgekiende samenstelling ben ik blij met deze range huidverzorgingsproducten. Voorheen kon ik patiënten met een contactallergie alleen maar zeggen welke producten ze voor een goede huidverzorging niet konden gebruiken. Nu kan ik zeggen welke ze juist wel kunnen gebruiken…’
Dr. Roovers

Allergoloog, Elisabeth-Twee Steden Ziekenhuis (ETZ) - Tilburg