Contactallergisch eczeem

Wat is contactallergisch eczeem?

Eczeem is een ontsteking van de huid die onder andere gepaard kan gaan met roodheid en jeuk. Bij contact allergisch eczeem wordt de ontsteking uitgelokt door een stof die van buitenaf de huid binnendringt en daar het afweersysteem in de huid activeert.

Hoe ziet het eruit?

Contact allergisch eczeem ziet er meestal uit als ‘gewoon’ eczeem. De huid is rood, iets gezwollen en jeukt. Ook kan de huid gaan schilferen.

Hoe ontstaat contactallergisch eczeem?

Het afweersysteem is bij contact allergisch eczeem in het verleden al eens in contact geweest met een bepaalde stof (het ‘allergeen’) en heeft daarop de mogelijkheid ontwikkeld om in het vervolg met ontsteking te reageren. Dit proces wordt allergische sensibilisatie genoemd. In feite herkent het immuunsysteem die stof als een ‘vijand’ zoals een virus of een bacterie en reageert dus onnodig met ontsteking. Voor sommige stoffen is het vrij eenvoudig een allergie op te bouwen dan voor anderen. Ook heeft niet iedereen dezelfde aanleg voor het ontwikkelen van een contacteczeem. Soms kan het heel lang duren voordat een allergie ontstaat. Mensen kunnen soms vele jaren zonder problemen in contact komen met een bepaalde stof en dan plotseling een contactallergie ontwikkelen. Waarom dat zo is, is nog niet goed opgehelderd. Wanneer het voor een allergeen makkelijker wordt om in de huid door te dringen kan het immuunsysteem natuurlijk eenvoudiger in contact komen met die bepaalde stof. Wanneer de huid niet helemaal intact is (bijvoorbeeld door handeczeem met kloofvorming) is de kans op sensibilisatie dus groter dan bij een gave huid. Bij een tweede of volgend contact ná de sensibilisatie duurt het steeds meer dan 24 uur voordat de eerste verschijnselen van het allergisch eczeem ontstaan. Een contactallergische reactie wordt daarom ook wel een vertraagde allergische reactie genoemd. Wanneer iemand voor een bepaald allergeen is gesensibiliseerd, blijft de mogelijkheid om allergisch te reageren in principe het hele verdere leven bestaan.

Wat is Constitutioneel eczeem?

Constitutioneel eczeem is een chronische ontstekingsziekte van de huid die verloopt met exacerbaties (=plotselinge verergering van de ziekteverschijnselen) en remissies (=vermindering). Het meest prominente verschijnsel van constitutioneel eczeem is jeuk, waarbij het krabben tegen de jeuk vaak leidt tot beschadiging van de huid en tot verergering van de huidafwijkingen.

Wat is Seborroïsch eczeem?

Seborroïsch eczeem is een chronisch-recidiverende aandoening, vooral op plaatsen waar veel talgklieren aanwezig zijn zoals het behaarde hoofd, het gezicht (rondom wenkbrauwen, neus en lippen, in de uitwendige gehoorgang) en het borstbeen. Seborroïsch eczeem kenmerk zich door een droge of vettige schilfering van de huid, met in wisselende mate jeuk. Bij jonge kinderen spreekt men ook wel van ‘berg’. Deze afwijking treedt in de eerste levensmaanden op en verdwijnt meestal vóór de leeftijd van 6 tot 12 maanden.

Omdat de gist Malassezia furfur (vroeger ook wel Pityrosporum ovale genoemd) in grote getale wordt aangetroffen op de huid bij mensen met seborroïsch eczeem wordt algemeen aangenomen dat deze gist een belangrijke rol speelt bij de huidafwijking. Daarnaast kunnen verschillende factoren (waar onder koude, droge lucht, voeding) invloed hebben op het beloop van de aandoening. Perioden van rust wisselen zich af met periode van verergering.