Contactallergie en eczeem

 

Voor een optimale huidverzorging kunnen AT14® skincare producten bij onderstaande huidaandoeningen worden toegepast.

 

Contactallergie (huidallergie)

 

Heb je last van rode handen en bultjes als je met een bepaalde shampoo in contact bent geweest? Krijg je blaartjes op jouw pols als je een horloge draagt waarin nikkel is verwerkt? Krijg je huiduitslag van een bepaalde crème? Wanneer je deze klachten herkent, kan het zijn dat je last hebt van een contactallergie.

Wat is contactallergie?

Wanneer je huiduitslag krijgt van rechtstreeks contact met iets in de omgeving zou dit een allergische reactie kunnen zijn, hierbij is jouw immuunsysteem betrokken. Je zou ook last kunnen hebben van een niet-allergische reactie als gevolg van prikkelende stoffen. Vaak is het een combinatie van beide.

De bekendste aandoening als gevolg van contactreacties zijn netelroos en eczeem. De medische naam voor eczeem is dermatitis. Wanneer een specifiek allergeen de oorzaak is van het eczeem dan heet dat allergische contactdermatitis.

Klachten

Contactallergie begint vrijwel altijd op de plaats waar de huid in contact is geweest met het allergeen. Bij cosmetica vaak in het gezicht, de hals en de handen. Bij nikkelallergie bijvoorbeeld op de plaats van de sieraden of de gesp. De allergische reactie begint meestal binnen 48 uur na het contact met het allergeen. De volgende klachten kunnen voorkomen:

  • Rood worden van de huid die in contact is geweest met het allergeen
  • Zwellingen
  • Heftige jeuk
  • Ontstaan van bultjes die kunnen over gaan in vochtblaartjes
  • Vorming van kloven, verdikkingen van de huid en schilfering van de huid, dit gebeurt meestal na herhaaldelijk contact met het allergeen

Kinderen en vrouwen zijn extra kwetsbaar

“…Als je kinderen in de modder laat spelen, in de viezigheid, dan bouwen ze weerstand op tegen type I allergie zoals hooikoorts en voedselallergie. Dat is bewezen. Maar met contactallergie werkt het anders. Als je kinderen veelvuldig blootstelt aan contactallergenen, zoals parfums en conserveermiddelen, dan hebben ze een grotere kans om al op jonge leeftijd allergisch te worden. Kleine kinderen hebben een dunne huid. Stoffen komen er makkelijker doorheen. Er zijn ook meer vrouwen dan mannen die last hebben van contactallergie – de mannenhuid is dikker en stugger dan de vrouwenhuid. Bij een dunne huid is het risico dat je overgevoelig wordt groter. Voor hun zestiende is 50% van de mensen die ooit overgevoelig wordt al gesensibiliseerd. Er is geen weg terug, eens ergens gevoelig voor, altijd gevoelig. Dus probeer kinderen weg te houden van sterke allergenen…”

Prof. T. Rustemeyer – dermatoloog – Amsterdam UMC

‘…Door de uitgekiende samenstelling ben ik blij met deze range huidverzorgingsproducten. Voorheen kon ik patiënten met een contactallergie alleen maar zeggen welke producten ze voor een goede huidverzorging niet konden gebruiken. Nu kan ik zeggen welke ze juist wel kunnen gebruiken…’
Dr. Roovers

Allergoloog, Elisabeth-Twee Steden Ziekenhuis (ETZ) - Tilburg

Contactallergisch eczeem

 

Wat is het?
Eczeem is een ontsteking van de huid die onder andere gepaard kan gaan met roodheid en jeuk. Bij contact allergisch eczeem wordt de ontsteking uitgelokt door een stof die van buitenaf de huid binnendringt en daar het afweersysteem in de huid activeert.

Hoe ontstaat het? 
Het afweersysteem is bij contact allergisch eczeem in het verleden al eens in contact geweest met een bepaalde stof (het ‘allergeen’) en heeft daarop de mogelijkheid ontwikkeld om in het vervolg met ontsteking te reageren. Dit proces wordt allergische sensibilisatie genoemd. In feite herkent het immuunsysteem die stof als een ‘vijand’ zoals een virus of een bacterie en reageert dus onnodig met ontsteking. Voor sommige stoffen is het vrij eenvoudig een allergie op te bouwen dan voor anderen. Ook heeft niet iedereen dezelfde aanleg voor het ontwikkelen van een contacteczeem. Soms kan het heel lang duren voordat een allergie ontstaat. Mensen kunnen soms vele jaren zonder problemen in contact komen met een bepaalde stof en dan plotseling een contactallergie ontwikkelen. Waarom dat zo is, is nog niet goed opgehelderd. Wanneer het voor een allergeen makkelijker wordt om in de huid door te dringen kan het immuunsysteem natuurlijk eenvoudiger in contact komen met die bepaalde stof. Wanneer de huid niet helemaal intact is (bijvoorbeeld door handeczeem met kloofvorming) is de kans op sensibilisatie dus groter dan bij een gave huid. Bij een tweede of volgend contact ná de sensibilisatie duurt het steeds meer dan 24 uur voordat de eerste verschijnselen van het allergisch eczeem ontstaan. Een contactallergische reactie wordt daarom ook wel een vertraagde allergische reactie genoemd. Wanneer iemand voor een bepaald allergeen is gesensibiliseerd, blijft de mogelijkheid om allergisch te reageren in principe het hele verdere leven bestaan.

Hoe ziet het eruit? 
Contact allergisch eczeem ziet er meestal uit als ‘gewoon’ eczeem. De huid is rood, iets gezwollen en jeukt. Ook kan de huid gaan schilferen.

Constitutioneel eczeem

Wat is het?
Constitutioneel eczeem is een chronische ontstekingsziekte van de huid die verloopt met exacerbaties (=plotselinge verergering van de ziekteverschijnselen) en remissies (=vermindering). Het meest prominente verschijnsel van constitutioneel eczeem is jeuk, waarbij het krabben tegen de jeuk vaak leidt tot beschadiging van de huid en tot verergering van de huidafwijkingen.

Seborroïsch eczeem

Wat is het?
Seborroïsch eczeem is een chronisch-recidiverende aandoening, vooral op plaatsen waar veel talgklieren aanwezig zijn zoals het behaarde hoofd, het gezicht (rondom wenkbrauwen, neus en lippen, in de uitwendige gehoorgang) en het borstbeen. Seborroïsch eczeem kenmerk zich door een droge of vettige schilfering van de huid, met in wisselende mate jeuk. Bij jonge kinderen spreekt men ook wel van ‘berg’. Deze afwijking treedt in de eerste levensmaanden op en verdwijnt meestal vóór de leeftijd van 6 tot 12 maanden.
Omdat de gist Malassezia furfur (vroeger ook wel Pityrosporum ovale genoemd) in grote getale wordt aangetroffen op de huid bij mensen met seborroïsch eczeem wordt algemeen aangenomen dat deze gist een belangrijke rol speelt bij de huidafwijking. Daarnaast kunnen verschillende factoren (waar onder koude, droge lucht, voeding) invloed hebben op het beloop van de aandoening. Perioden van rust wisselen zich af met periode van verergering.