Contactallergie
Sommige stoffen, zoals chemische, plantaardige of metalen stoffen, kunnen bij contact met de huid een allergische reactie veroorzaken. Dit noemen we een contactallergie. Het afweersysteem reageert overdreven op deze lichaamsvreemde stoffen, zoals nikkel of parfum. Allergenen dringen via de huid het lichaam binnen, waar het afweersysteem ze probeert te neutraliseren. Dit proces kan leiden tot een allergische reactie.
Een contactallergie ontwikkelt zich niet direct, maar na een periode van blootstelling aan de stof. Dit kan enkele weken tot zelfs jaren duren.
Wat de oorzaken van contactallergie?
Er zijn diverse stoffen die het immuunsysteem kunnen triggeren en een contactallergie kunnen veroorzaken. Enkele bekende veroorzakers zijn:
Nikkel: Een veelvoorkomende oorzaak van contactallergie, aanwezig in sieraden, horloges, riemen, brillenframes en knopen.
Parfums: Bepaalde geurstoffen in parfums, cosmetica en huishoudelijke producten kunnen allergische reacties veroorzaken.
Conserveringsmiddelen: Stoffen zoals parabenen en formaldehyde, gebruikt als conserveermiddelen in cosmetica en huishoudelijke producten, kunnen contactallergieën veroorzaken.
Rubber en latex: Mensen met een latexallergie ervaren symptomen na contact met latexhandschoenen, elastiekjes, ballonnen, condooms en andere latexproducten.
Geneesmiddelen: Specifieke medicijnen, zoals antibiotica, lokale verdovingsmiddelen en corticosteroïden.
Cosmetica en huidverzorgingsproducten: Ingrediënten zoals kleurstoffen, geurstoffen, conserveermiddelen en emulgatoren in cosmetica en huidverzorgingsproducten.
Verder lezen: Huidirritatie of allergie?
Wat zijn de symptomen van contactallergie?
Contactallergie ontstaat eigenlijk altijd op de plaats waar de huid in contact is geweest met de stof waarvoor je allergisch bent (het allergeen). Bij cosmetica moet je dan denken aan met name het gezicht. Maar heb je een nikkelallergie dan zie je het eerder op de plaats van de sieraden of de gesp van de riem. De meest bekende klachten die dan kunnen voorkomen, zijn:
- Rood worden van de huid
- Zwellingen
- Heftige jeuk
- Ontstaan van bultjes die kunnen overgaan in vochtblaartjes
- Vorming van kloven, verdikkingen van de huid en schilfering. We noemen dat allergisch contacteczeem. Dit gebeurt meestal na herhaaldelijk contact met het allergeen
Verder lezen: Contactallergie: oorzaken en symptomen
Hoe kun je contactallergie het beste behandelen?
De beste behandeling voor een contactallergie is het vermijden van contact met de allergene stof. In sommige gevallen kan dit betekenen dat iemand van beroep moet veranderen om blootstelling aan de triggerende stoffen te voorkomen. Metselaars of kappers hebben vaak te maken met stoffen die huidreacties kunnen veroorzaken. Bij een contactallergie kunnen aanpassingen in de werkwijze helpen, bijvoorbeeld het dragen van handschoenen voor kappers. Het is belangrijk om een reactieve huid goed gehydrateerd te houden, omdat een droge huid meer jeukt en irriteert.
Het belang van allergeenvrije huidverzorging
Mensen met contactallergie en eczeem hebben vaak een gevoelige en droge huid. Ze moeten hun huid verzorgen met producten zonder allergenen. De producten van AT14 zijn hypoallergeen. Alle in de wetenschappelijke literatuur bekende allergenen zijn vermeden in de AT14 Skincare verzorgingsproducten.