Contacteczeem
Contacteczeem is een ontstekingsreactie van de huid door direct contact met allergenen of irriterende stoffen.
Wat is de oorzaak van contacteczeem?
Deze reactie kan gelijk optreden, maar er kan ook tijd overheen gaan, soms wel dagen of weken. Dat is afhankelijk van het type contacteczeem. We onderscheiden twee soorten.
Irritiatief contacteczeem
Bij irritatief contacteczeem ontstaat eczeem door irritatie, zoals contact met water, zeep, afwasmiddelen, wrijven of kou. Herhaaldelijk contact kan leiden tot gevoeligheid, maar de symptomen verdwijnen meestal snel na het vermijden van irritatie.
Allergisch contacteczeem
Bij allergisch contacteczeem ontstaat eczeem door een allergische reactie op specifieke stoffen, zoals nikkel, latex, parfum of bepaalde planten. Symptomen zoals roodheid, jeuk, zwelling, huiduitslag en blaarvorming kunnen enkele dagen tot zelfs weken duren.
Verder lezen: Huidirritatie of allergie?
Wat zijn de symptomen van contacteczeem?
Symptomen van contactallergie en contacteczeem zijn vergelijkbaar, zoals roodheid, jeuk, zwelling en soms blaarvorming. De ernst en oorzaak van de symptomen kunnen variëren.
- Jeuk: Een veelvoorkomend symptoom van contacteczeem, variërend van mild tot ernstig, wat enorm ongemak kan veroorzaken.
- Huiduitslag: Rode, schilferige of gezwollen plekken op de huid, soms met blaren of korstjes.
- Roodheid: De aangetaste huid kan rood worden op plaatsen van contact met de irriterende stof.
- Zwelling: Zwelling en een gezwollen uiterlijk op de plaatsen van contact met het allergeen.
- Bultjes of blaasjes: Kleine bultjes of blaasjes op de huid, mogelijk met vocht of juist droog.
- Droogheid en schilfering: Droge en schilferige huid als gevolg van herhaald contact met irriterende stoffen.
- Pijn of branderig gevoel: In sommige gevallen kan contacteczeem gepaard gaan met pijn of een branderig gevoel op de aangetaste huid.
Hoe kun je contacteczeem het beste behandelen?
Heb je last van contacteczeem? Dan kun je een aantal acties ondernemen om het te behandelen. Deze zijn gericht op het voorkomen van verdere blootstelling aan de irriterende stof en/of allergenen. Het verlichten van symptomen en het verminderen van ontsteking.
Vermijd de trigger: Identificeer de stof of stoffen die het contacteczeem veroorzaken en probeer deze te vermijden. Overweeg allergologisch onderzoek (plakproeven) in overleg met je huisarts. Zo kun je de contactallergenen opsporen als je denkt dat je last hebt van allergisch contacteczeem. Dit kan betekenen dat je bepaalde producten of materialen moet vermijden. Dat kunnen irriterende stoffen of omstandigheden zijn en/of contactallergenen zoals bepaalde stoffen in persoonlijke verzorgingsmiddelen, cosmetica, schoonmaakmiddelen, metalen, rubbers of sommige planten.
Kies de juiste huidverzorging: Houd de huid goed verzorgd (o.a. hydratatie) en beschermd en vermijd het gebruik van producten met potentieel irriterende ingrediënten. Zoals het gebruik van parfum, alcohol en agressieve chemicaliën. Overdrijf het handen wassen niet. Milde huidverzorgingsproducten kunnen worden gebruikt om de huid te reinigen zonder extra irritatie te veroorzaken. Onze AT14 Skincare producten zijn daar uiterst geschikt voor. In deze formules zijn deze potentiële irriterende ingrediënten weggelaten. Bovendien zijn alle bekende maar ook vele minder bekende contactallergenen weggelaten uit onze producten.
Vermindering van de ontsteking in de huid: Daarvoor worden bijvoorbeeld corticosteroïden en calcineurineremmers ingezet. Gebruik dit soort middelen altijd in overleg met je huisarts of de dermatoloog.