Droge huid
Een droge huid ontstaat door een gebrek aan huidvetten, waardoor de huid ruw en schilferig wordt. Het verliest zijn beschermende barrièrefunctie, waardoor schadelijke stoffen binnendringen. Het kan jeuk, roodheid, kloofjes en irritatie veroorzaken, en in ernstige gevallen kan het leiden tot eczeem.
Wat zijn de oorzaken van een droge huid?
Er zijn verschillende oorzaken waardoor de huidvetten verminderd worden aangemaakt en een droge huid ontstaat:
- Het gebruik van zeep: Zeep ontvet de huid en verandert de zuurgraad van de huid. Dit heeft een negatieve invloed op zowel bestaande huidvetten, als op de aanmaak van huidvetten.
- Beroepsmatig: Werken met reinigingsmiddelen of chemische stoffen.
- Frequent watercontact: Vaak douchen en handen wassen.
- Winter: Hierdoor gaan de verwarmingen aan. Dit geeft een droge lucht.
- Ouderdom: De aanmaak van vetzuren verminderd vanaf het 20ste levensjaar met 23% per 10 jaar.
- Genetisch: Je bent bijvoorbeeld geboren met een verstoring van vet aanmaak in de hoornlaag (de buitenste laag van de opperhuid)
Wat zijn de symptomen van een droge huid?
Een (extreem) droge huid gaat meestal gepaard met de volgende kenmerken:
- Jeuk: Droge huid gaat soms gepaard met een jeukend gevoel. Dit kan variëren van mild tot ernstig en kan leiden tot krabben, wat de huid verder kan beschadigen.
- Schilfering: Een droge huid kan schilferig zijn, waarbij kleine vlokjes of schilfers van dode huidcellen zichtbaar zijn. Dit kan op meerdere plekken op het lichaam voorkomen. Veel voorkomende plekken zijn de onderbenen, enkels, knieën of het gezicht
- Ruwheid: Droge huid voelt vaak ruw aan. Het gebrek aan vocht en vet in de huid kan leiden tot een verlies van zachtheid en soepelheid.
- Strakheid: Een droge huid kan strak aanvoelen, alsof er een gebrek aan flexibiliteit is. Dit wordt vaak verergerd na het wassen van het gezicht of de handen.
- Roodheid: Droogheid kan leiden tot roodheid van de huid, vooral op gevoelige gebieden zoals het gezicht en de handen. Dit kan gepaard gaan met irritatie en ontsteking.
- Gevoeligheid: Een droge huid kan gevoelig zijn voor externe factoren zoals extreme temperaturen, wind en bepaalde chemicaliën. Dit kan leiden tot een ongemakkelijk of branderig gevoel.
- Barstjes en kloven: In ernstige gevallen kan een droge huid barsten en kloven vertonen. Dit kan pijnlijk zijn en bloedingen en infecties veroorzaken.
Hoe behandel je een droge huid?
Een droge huid kan zichzelf herstellen. Dit kan door je niet meer bloot te stellen aan factoren die droogheid in de hand werken. Maar vaak is het nodig om aanvullend de huidvetten te herstellen.
- Douche bijvoorbeeld minder heet. Lange, hete douches kunnen de natuurlijke oliën van je huid verwijderen en de droogheid verergeren. Gebruik lauwwarm water.
- Bescherm jezelf tegen de kou met dichte en warme kleding.
- In je professie zijn misschien beschermende middelen nodig tijdens fysieke werkzaamheden met je handen.
Milde reiniging
Gebruik daarnaast milde zepen, shampoos of douchegel: Vermijd dus agressieve, sterk geparfumeerde zepen en reinigingsmiddelen, omdat deze je huid verder uitdrogen. Kies in plaats daarvan voor milde producten die speciaal zijn ontwikkeld voor een gevoelige huid. AT14 shampoo en AT14 douchecrème zijn geschikte producten. Deze bevatten geen agressieve stoffen die de huid verder kunnen uitdrogen.
Vochtinbrengende crèmes
Breng ook een vochtinbrengende crème of lotion aan op je huid, bij voorkeur direct na het douchen of baden wanneer je huid nog vochtig is. Kies daarvoor een product dat is ontwikkeld is voor een droge huid en vrij is van irriterende ingrediënten zoals alcohol. Bijvoorbeeld: AT14 hoofdhuid lotion, AT14 handcrème en AT14 bodycrème