Ingrediënten in huidverzorgingsproducten

Heel moeilijk te benoemen stoffen, maar ook hele ‘alledaagse’ stoffen worden in cosmetische producten gebruikt. De combinatie van de ingrediënten is uiteraard heel belangrijk voor de werking van het product, maar ook worden door de gebruikte ingrediënten eigenschappen als houdbaarheid, geur, kleur en smeerbaarheid bepaald. Vaak zijn veel verschillende stoffen nodig om het gewenste effect te bereiken.

Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen actieve ingrediënten en hulpstoffen. De werking van actieve ingrediënten wordt ondersteund door de aanwezige hulpstoffen. Hulpstoffen zijn bijvoorbeeld bedoeld om de smeerbaarheid en houdbaarheid te bepalen.

Helaas raken echter steeds meer mensen overgevoelig voor allerlei stoffen die in cosmetica producten worden gebruikt. AT14® skincare producten zijn een antwoord op dit probleem. In samenwerking met allergologen en dermatologen zijn een aantal producten ontwikkeld waarin uitsluitend ingrediënten zijn gebruikt die – volgens vooraanstaande medische wereldliteratuur – geen aanleiding geven tot overgevoeligheid. Dat maakt AT14® skincare tot een uniek productassortiment, dat door artsen zelfs wordt geadviseerd bij mensen met bewezen contactallergie of eczeem. Vandaar dat wij ook zeggen: AT14® skincare, écht hypo-allergeen!

AT14®skincare is écht hypoallergeen

AT14® skincare bevat géén van de onderstaande (potentieel) allergene ingrediënten

Géén conserveermiddelen 
1,2-Benzizothiazolin-3-oneINCI: Benzisothiazolinone
BenzylalcoholINCI: Benzyl alcohol
FomaldehydeINCI: Formaldehyde
BronopolINCI: 2-Bromo-2-nitropropane-1,3-diol *
DiazolidinylureumINCI: Diazolidinyl urea *
DMDM-hydantoïneINCI: DMDM hydantoin *
ImidazilidinylureumINCI: Imidazolidinyl urea *
Quaternium-15INCI: Quaternium-15 *
Iodopropynyl butylcarbamateINCI: Iodopropynyl butylcarbamate
MethyldibromoglutaronitrileINCI: Methyldibromoglutaronitrile afgekort MDGN **
PhenoxyethanolINCI: Phenoxyethanol
Methyl(chloro)isothiazolinone (Kathon CG)INCI: Methylisothiazolinone (afgekort MI)***
ParabenenINCI: Butylparaben, Ethylparaben, Methylparaben, Propylparaben

* Formaldehyde afgevende conserveermiddelen
** In Europa is gebruik van dit ingrediënt in cosmeticaproducten niet meer toegestaan.
*** MI en MCI (de Kathon CG groep) mag in Europa niet meer in zgn. leave-on produkten (o.m. cremes en lotions) zitten,maar nog wel in rinse-off produkten (zepen, shampoo, douchecreme)

Géén geurstoffen 
Parfum mix 1 en 2INCI: Fragrance of Parfum
Perubalsem INCI: Myroxylon pereirae
TolubalsemINCI: Tolu oil
ColophoniumINCI: Colophonium
Lyral®INCI: Hydroxymethylpentylcyclohexenecarboxaldehyde
Sesquiterpene lactones mix INCI: Sesquiterpene lactones
Geen van onderstaande emulgatoren - emolliens - humectants 
Cetearyl alcoholINCI: Ceteraryl alcohol
Cetylalcohol INCI: Cetyl alcohol
PEG verbindingenINCI: PEG .........
Propyleen glycolINCI: Propylene glycol
Stearyl alcoholINCI: Stearyl alcohol
Triethanolamine INCI: Triethalonamine
Wolalcohol INCI: Lanolin
Géén van onderstaande surfactants 
Cocamidopropyl betaïneINCI: Cocamidopropyl betaïne
Sodium Laureth Sulphate (SLES)INCI: Sodium Laureth Sulphate
Sodium Lauryl Sulphate (SLS)INCI: Sodium Lauryl Suphate
Géén van onderstaande UV filters 
Benzophenone-4INCI: Benzophenone-4
Oxybenzone (Benzophenone-3)INCI: Benzophenone-3
PABA (para-aminobenzoëzuur)INCI: PABA
Géén van onderstaande anti-oxidanten 
ButylhydroxyanisoleINCI: BHA - Butylated hydroxyanisole
Butylhydroxytolueen INCI: BHT - Butylated hydroxytoluene

Allergene parfum-ingrediënten

Het Wetenschappelijk Comité voor Cosmetica en Consumentenproducten heeft 26 parfumingrediënten gedefinieerd als allergeen. Deze stoffen worden sinds enige tijd vermeld op de verpakking van het cosmeticaproducten. Zo kan de consument gemakkelijker de stoffen vermijden waarvoor hij gevoelig is.

Het betreft de volgende 26 stoffen:

  • Benzyl Alcohol – Benzyl Salicylate  – Cinnamyl Alcohol – Cinnamal – Citral – Coumarin – Eugenol – Geraniol – Isoeugenol – Anise Alcohol – Benzyl Benzoate – Benzyl Cinnamate – Citronellol – Farnesol – Limonene – Linalool – Oakmoss (Evernia Prunastri) – Treemoss (Evernia Furfuracea) – Amyl Cinnamal – Amylcinnamyl Alcohol – Hydroxycitronellal – Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde – Butylphenyl Methylpropional – Hexyl Cinnamal – Methyl 2-Octynoate – Alpha-Isomethyl Ionone

De belangrijkste ingrediënten in AT14® skincare

 

Oenothera biennis oil (Teunisbloemolie)

Ook wel Evening Primrose Oil genoemd. Eén van de waardevolste oliën in de huidverzorging. Met zijn hoge concentratie aan onverzadigde vetzuren, waaronder gammalinolzuur, werkt het tegen droge, ruwe en afgeschilferde huid. Werkt sterk vochtvasthoudend, kalmerend op de huid en stimuleert de doorbloeding. Teunisbloemolie wordt o.a. toegepast om de symptomen van constitutioneel eczeem te verlichten. Ook uitwendig te gebruiken bij de volgende klachten: huidschilfers, roodheid van de huid, psoriasis, acne en droge huid.

Macadamia integrifolia seed oil (Macadamiaolie)

Is voedend en maakt de huid soepel. Deze olie trekt snel in en is niet vet. Bevat een hoog gehalte aan palmiteenzuur, een substantie die ook in talg voorkomt. Macadamia olie voorkomt uitdroging en houdt de huid soepel. Heeft ook een beschermende werking tegen beschadigende invloeden zoals zonlicht. Geschikt voor dagelijks gebruik bij alle huidtypen maar in het bijzonder voor (zeer) droge huid.

Squalane

Is een olie die identiek is aan een stof (een soort vet) die van nature in onze huid voorkomt. Squalane herstelt de natuurlijke balans van de huid: een droge huid wordt minder droog, een vette huid minder vet. Squalane hydrateert de huid en verbetert het herstellende vermogen van de huid. Het ondersteunt het herstel van  de elasticiteit van de huid.

Tocopherol (vitamin E)

Wordt toegevoegd als huidverzorger en als antioxidant om de huid te beschermen tegen een teveel aan vrije rdicalen (oxidatieve stress), maar ook tegen UV straling. Het beschermt tevens bederf van het cosmeticaproduct zelf door inwerking van zuurstof tegen te gaan.

Butyrospermum parkii butter (Sheabutter)

Is afkomstig uit de Sheabutter boom (Vitellara paradoxa of Butyrospermum parkii). Door de hoge concentratie huideigen essentiële vetzuren bijzonder geschikt voor de verzorging van droge en beschadigde huid. Sheabutter draagt bij tot hydratatie van de huid. De huid wordt zachter, bloed- en zuurstofverzorging worden gemaximaliseerd, een bescherming tegen uitdroging en UV-straling wordt opgebouwd. Het vermindert huidirritatie en werkt ontstekingsremmend. De op cholesterol lijkende fytosterolen kunnen er ook bijdragen tot de anti-irriterende werking van Sheabutter, omdat de aanwezigheid van cholesterol nodig is voor de goede barrièrefunctie van de huid, wat o.a. tegen de irriterende stoffen beschermt.

Ceramide2

Ceramiden zijn lipide-moleculen die vetverbindingen vormen en hierdoor deels verantwoordelijk zijn voor de structuur en het functioneren van de huid. Door de ruimte tussen de hoorncellen op te vullen, dragen ceramiden bij aan een sterke barrièrefunctie van de huid, het tegengaan van verdamping van vocht en het flexibel en soepel houden van de hoornlaag.

Hyaluronzuur

Is één van de best hydraterende ingrediënten die in huidverzorgingsproducten kan worden toegepast. Onderzoek toont aan dat hyaluronzuur aangebracht op de huid de hydratatie en elasticiteit van de huid verbetert. Het trekt vocht aan vanuit de onderhuid en zelfs vanuit de ons omringende lucht en verbetert op deze wijze de vochtbalans van de huid.

Hydrolyzed hyaluronic acid

Heeft door de molecuulgrootte een echt huidpenetrerend effect. Het versterkt daardoor de natuurlijke afweer door productie van natuurlijke afweerstoffen door de huidcellen. Daarnaast stimuleert het de huidherstellende vermogens van de huidcellen en steunweefsels. Wondherstel wordt hierdoor gestimuleerd. Dit ingrediënt is van plantaardige origine en Ecocert goedgekeurd

Sodium carboxymethyl beta-glucan

Is een uiterst waardevol ingrediënt om de geïrriteerde huid te kalmeren. Het stimuleert het natuurlijke huidherstel en huidvernieuwing. Het ondersteunt de eigen anti-oxidant activiteit van de huid en beschermt de huid tegen milieuschade van o.a. UV straling. Het helpt de huid om vocht vast te houden.

Caprylic/ capric triglyceride

een zuiver natuurlijk vetzuur dat voor 100% van kokosolie wordt gemaakt. Het is een verzamelnaam voor vetten die een groot aandeel van de huidtalg uitmaken en huidvetherstellende en huidbeschermende eigenschappen bezitten. Het is een emollient. Dit zijn ingredienten die ervoor zorgen dat het product zich goed laat uitsmeren en de huid zacht en glad maken. Ze beschermen de huid tegen uitdroging door vochtregulerende eigenschappen door een film-laagje over de huid te leggen waardoor de waterverdamping vanuit de huid wordt verminderd. Door deze dunne beschermlaag helpen ze zo de huid ook te beschermen tegen omgevingsinvloeden.

Lecithine

is een goed en huideigen emulgator. Lecithine zorgt ervoor dat niet-mengbare stoffen (zoals olie en water) toch tot één emulsie worden gemaakt. Daarbij blijven de niet-mengbare stoffen toch gescheiden van elkaar.

INCI AT14® Gezichtscrème
-Aqua,
-Squalane,
-Butyrospermum parkii butter,
-Macadamia intergrifolia seed oil,
-Caprylic/ capric triglyceride,
-Lysolecithin,
-Oenothera biennis oil,
-Glyceryl stearate,
-Argilla,
-Glycerin,
-Levulinic acid,
-Ceramide2 ,
-Glyceryl caprilate,
-Tocopherol,
-Sodium anisate,
-Sodium carboxymethyl beta-glucan,
-Caprylhydroxamic acid,
-Sodium levulinate,
-Hydrolized hyaluronic acid,
-Inulin lauryl carbamate,
-Xanthan gum,
-Lactic acid,
-Sodium hyaluronate,
-Sodium hydroxide.

INCI AT14® Bodycrème
-Aqua
-Butyrospermum parkii butter
-Macadamia integrifolia seed oil
-Squalane
-Lysolecithin
-Caprylic/ capric triglyceride
-Oenothera biennis oil
-Glycerin
-Glyceryl stearate
-Argilla
-Simmondsia chinensis seed oil
-Levulinic acid
-Ceramide 2
-Hydrolyzed hyaluronic acid
-Glyceryl caprylate
-Tocopherol
-Caprylhydroxamic acid
-Sodium levulinate
-P-anisic acid
-Inulin lauryl carbamate
-Xanthan gum
-Sodium carbomer
-Sodium hyaluronate
-Sodium hydroxide

INCI AT14® Handcrème
-Aqua
-Caprylic/ capric triglyceride
-Macadamia integrifolia seed oil
-Lysolecithin
-Squalane
-Glyceryl stearate
-Butyrospermum parkii butter
-Oenothera biennis oil
-Glycerin
-Argilla
-Levulinic acid
-Tocopherol
-Glyceryl caprylate
-Sodium anisate
-Caprylhydroxamic acid
-Sodium levulinate
-Inulin lauryl carbamate
-Xanthan gum
-Glycine soja oil
-Lecithin
-Ceramide 2
-Sodium carbomer
-Lactic acid
-Sodium carboxymethyl beta-glycan
-Sodium hydroxide
-Ascorbyl palmitate

INCI AT14® Douchecrème
-Aqua
-Sodium lauroylsarcosinate
-Coco-glucoside
-Acrylates copolymer
-Butyrospermum parkii butter
-Cocos nucifera oil
-Olea europaea fruit oil
-Glycerin
-Disodium cocoyl glutamate
-Squalane
-Levulinic acid
-Inulin lauryl carbamate
-Sodium levulinate
-P-anisic acid
-Phospholipids
-Tocopherol
-Ceramide 2
-Sodium hydroxide