PH huidneutraal, Wat houdt dat in?

Onze huid heeft van nature een beschermlaagje die we de zuurmantel noemen. Het bestaat uit zweet, talg en dode huidcellen. Het heet zuurmantel, omdat de zuurgraad of pH-waarde rondom de 5,0 ligt. Als de pH-waarde lager is dan 7 spreken we van een zuur, is deze gelijk aan 7 dan spreken we van pH neutraal, en is deze hoger dan 7 spreken we van basisch. Even voor de goede orde: pH neutraal (pH = 7,0) is dus niet hetzelfde als pH huidneutraal (pH = 5,0)Als de pH-waarde van onze huid verstoord raakt dan verzwakt dat de natuurlijke huidbarrière, waardoor de huid kwetsbaarder wordt voor omgevingsfactoren en sneller raakt uitgedroogd.

Water heeft een pH van 7 en dat is hoger dan de pH van onze huid (pH circa 5,0) Dat betekent dat ook gewoon water onze huid flink kan uitdrogen. Daarom is onze huid ook vaak wat droger en trekkeriger als je uit de douche komt stappen.

De huid is niet voor niets zuur. Het zure laagje helpt de huid goed gehydrateerd en sterk te houden. Het is belangrijk om de huid zuur te houden, want uit onderzoek blijkt niet alleen dat een huid met een hoge pH droger, doffer en sneller geïrriteerd is, maar ook dat deze sneller veroudert.

Het is nog niet zo makkelijk de zuurgraad van de huid intact te houden. Diëten (een ondervoed lichaam maakt niet genoeg essentiële vetzuren aan), huidaandoeningen als eczeem, wassen met water en bovendien het gebruik van cosmetica kunnen de zuurgraad van je huid behoorlijk verpesten.

De pH in AT14® skincare producten ligt rondom de 5,0. Vandaar dat we spreken van pH huidneutraal. Mede daarom heeft AT14® een positief effect op de huidbarrière en vochtbalans.