Ingrediënten AT14

Functies van veel gebruikte ingrediënten

Elk ingrediënt in een cosmetisch product zit er vanwege een bepaalde reden in. Echter, al heeft een ingrediënt een functie, wil dat niet zeggen dat deze goed is voor de huid. Voor een beter inzicht beschrijven we hieronder een aantal functies van ingrediënten.

Conserveermiddelen

Om producten te beschermen tegen bederf als gevolg van de blootstelling aan zuurstof en groei van micro-organismen, worden er conserveermiddelen toegevoegd aan cosmetica. Conserveermiddelen vergroten de houdbaarheid van een product. Nadeel is dat echter steeds meer mensen ook allergische reageren op veel van deze toegepaste conserveermiddelen. Zeker bij mensen met een gevoelige en (zeer) droge huid genieten producten zonder conserveermiddelen de voorkeur.

AT14 ruiken

Antioxidant
Stoffen die deze functie hebben worden toegevoegd om bederf van het product als gevolg van de blootstelling aan zuurstof tegen te gaan (= oxidatie). Antioxidanten zoals vitamine C en E, beta carotene zijn over het algemeen huidvriendelijk.

Parfum
Wordt toegepast een een product aangenaam te laten ruiken. Bevat een product geurstoffen dan wordt dit bij de ingrediëntenlijst vermeld als: ‘parfum’ of ‘fragrance’. Parfumingrediënten waarvan bekend is dat zij tot overgevoeligheid kunnen leiden, worden op het etiket vaak apart vermeld. Zie lijst hieronder.

Allergene parfum-ingrediënten
Het Wetenschappelijk Comité voor Cosmetica en Consumentenproducten heeft 26 parfumingrediënten gedefinieerd als allergeen. Deze stoffen worden sinds enige tijd vermeld op de verpakking van het cosmeticaproducten. Zo kan de consument gemakkelijker de stoffen vermijden waarvoor hij gevoelig is.

Het betreft de volgende 26 stoffen:
Benzyl Alcohol – Benzyl Salicylate  – Cinnamyl Alcohol – Cinnamal – Citral – Coumarin – Eugenol – Geraniol – Isoeugenol – Anise Alcohol – Benzyl Benzoate – Benzyl Cinnamate – Citronellol – Farnesol – Limonene – Linalool – Oakmoss (Evernia Prunastri) – Treemoss (Evernia Furfuracea) – Amyl Cinnamal – Amylcinnamyl Alcohol – Hydroxycitronellal – Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde – Butylphenyl Methylpropional – Hexyl Cinnamal – Methyl 2-Octynoate – Alpha-Isomethyl Ionone

Kleurstoffen
Worden op het etiket met een zogenoemde ‘colour index’ (CI) nummer aangegeven, bijvoorbeeld CI 75300

Anti-septica
Letterlijk vertaald betekent dit ‘samentrekker’. Ze geven een samentrekkend gevoel aan de huid. Het geeft een (schijn)gevoel dat de huid goed is gereinigd. Meestal bevatten astringents ‘harde’alcoholen ethanol, ethyl alcohol), propylene glycol of salicylzuur. Gebruik ervan leidt vaak tot een droge en geïrriteerde huid.

Emulgator (emulsifier)
Een emulgator wordt toegepast om stoffen die van nature niet-mengbaar zijn toch tot één emulsie te maken, waarbij dat deze stoffen toch gescheiden blijven. Een voorbeeld: water en olie zijn veelgebruikte stoffen in huidverzorgingsproducten. Echter ze zijn van nature niet mengbaar. Als je deze stoffen samenvoegt, zal de olie op het water blijven drijven. Om een crème te maken heb je beide ingrediënten nodig. Een emulgator zorgt ervoor dat ze toch mengen met elkaar tot een homogene emulsie.

Emollient
Zijn stoffen die ervoor zorgen dat producten goed smeerbaar zijn. Het maakt de huid zacht en glad, doordat er een soort film-laag op de huid wordt aangebracht, die waterverdamping vanuit de huid tegen gaat. Er zijn veel goede emollients, echter minerale vetten (vaseline) en minerale olie (paraffine) worden hiervoor ook gebruikt. Deze ingrediënten zijn goedkoop, maar vormen een zodanige film over huid dat de poriën verstopt raken en de vochthuishouding en zuurstofcirculatie van de huid blokkeert. (uit: lexicon van cosmetische ingrediënten, 2016).

AT14 bevat huideigen- en huidgelijkende ingrediënten

Bij de ontwikkeling van AT14® skincare was het de uitdaging om toch goed smeerbare, snel intrekkende huidverzorgingsproducten te ontwikkelen die géén allergene ingrediënten zou bevatten én vooral zou bestaan uit ingrediënten die huidverzorgend en huidverbeterend zouden zijn. Na drie jaar research en ontwikkeling is dat gelukt. AT14® skincare producten zijn dus écht hypoallergeen en bevatten voornamelijk huideigen- en huidgelijkende ingrediënten. AT14® skincare is een unieke range van huidverzorgings en huidverbeterende producten. Bovendien zijn de producten pH huidneutraal.